søndag 14. april 2013

Lompe til hverdag og fest

Ingenting er som nystekte lomper med smør og sirup - akkurat sånn som bestefar spiste dem! Og hvorfor ikke bytt ut kjøpeslompa med hjemmelagde til pølse og lompe?

Det eneste du trenger for å lage lomper er kokte, skrelte poteter og litt hvetemel. Har du poteter til overs etter middag så er det bare å sette i gang eller legg dem i kjøleskapet/fryseren til du har mange nok.  Lomper bør lages av litt bløte poteter. Melne poteter som f.eks. mandel fungerer ikke så godt, men blander du dem med noen som er litt bløtere så går det også fint.

Jeg syns potetene er best å jobbe med når de er litt varme enda, men det er ikke noe must. Kvern potetene i ei kjøttkvern eller mos dem med en potetstapper. Det gjør ikke noe om et er litt klumper.

Ta en appelsinstor klump med poteter og kna inn hvetemel. Hvor mye hvetemel som trengs avhenger av hvor bløte potetene er, men man skal ikke ha i mer enn at deigen begynner å bli smidig og man akkurat greier å kjevle ut den ut. Bruk masse mel på bakeplate slik at deigen ikke setter seg fast mens man baker den ut. Trykk ut lompene med et passe stort lokk eller en bolle.

Lompene stekes på høy varme på begge sider til de får brune flekker. Børst av overflødig hvetemel med f.eks. et kjøkkenpapir mellom hver runde. Har du ikke takke så gjør du som meg; stek lompene i steikepanna (uten smør/olje).

Stekingen av lompene går veldig fort så det kan være lurt å bake ut de fleste før man begynner med stekingen med mindre man er to. Stø godt med mel på benken og legg lompene her eller på et håndkle inntil videre.


Lomper kan brukes som frokostmat med pålegg som ost eller kjøttpålett. Da er det godt om de er litt tykke (ca 3 mm).
De kan også brukes til middagen f.eks. som forrett med kremost, ruccola og røykalaks. Da kan de gjerne være litt tynnere (1-2mm).

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar