torsdag 4. april 2013

Rugsurdeigsbrød

Å lage surdeigsbrød er ikke så vanskelig, men det tar lang tid - fra man setter deigen til brødet er ferdig tar det ca 15 timer! Jeg syns det er best å sette deigen enten på kvelden dersom jeg har fri dagen etter eller på morningen før jeg går på jobb. Dette fordi at deigen skal heve i 8-10 timer før man så skal arbeide med den hvert 45 - 60 minutt de neste 5 timene.


Bland sammen i en glass-/porselensbolle:
* 30 gr (2 ss) rugsurdeig
* 120 gr (2 dl) hvetemel
* 100 gr (1dl) lunka vann

Dekk bollen med plastfolie (derav glass eller porselen) og la den heve i 8-10 timer. Deigen må gjerne stå litt varmt f.eks. på badet.

Rør ut kjapt i deigen og la hvile i 45 minutter:
* 5 gr gjær (kan droppes)
* 200 gr (2 dl) kaldt vann
* 270 gr (4,5 dl) hvetemel (varier gjerne med litt grovt mel)
* 6-9 gr (1-1,5 ts) salt

Dypp hånden i vann og ta tak i kanten på deigen. Dra litt i deigen og brett den så inn mot midten. Gjenta dette rundt hele deigen. La så deigen hvile i nye 45 minutter. Dette skal du gjøre 2 ganger til, men etter siste gangen lar du den hvile i en time.


Du er nå klar til å "bake" ut deigen. Strø rikelig med mel på et håndkle og skrap deigen forsiktig ut av bollen. Dra deigen til en firkant og brett de fire hjørnene inn mot midten. Snu deigen slik at bretten ligger nedover og legg håndkleet løst rundt brødet. La det heve i en time.

Sett inn to plater i ovnen, en i midten og en nederst, og sett ovnen på 250 grader.
Når ovnen er varm snur du deigen over på et bakepapir slik at bretten havner opp. Skli bakepapiret inn på den varme plata midt i ovnen og legg noen isbiter på den nederste plata.

Slipp ut damp og inn luft etter 15 minutter og gjenta ca hvert 5. minutt til brødet har stått inne i 30-55 minutter - altså til det er ferdig ;)
Får brøde mye farge kan du sette ned temperaturen litt.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar