torsdag 4. april 2013

Surdeig

Surdeigen må lages minst 5 dager før du skal ha surdeigsbrødet, men når du først har laget en surdeig kan du holde liv i den i kjøleskapet ved å "mate" den en gang i uken.

Bland sammen
* 8 gr (1 ss) vann
* 30 gr (2 ss) vann
i et glass. Legg på lokket uten å skru det helt til.
Glasset bør stå varmt, rist det forsiktig morgen og kveld.

Etter 2 døgn blander du inn
* 8 gr (1 ss) rugmel
og skrur (nesten) på lokket igjen.

Etter 8-10 timer blander du inn
* 16 gr (2 ss) rugmel
* 30 gr (2 ss) vann
og skrur (nesten) på lokket igjen.

Når surdeigen begynner å boble og lukter surt (etter ca 8 - 10 timer) er den klar til bruk.
Det du ikke bruker kan settes i kjøleskapet, husk å skru igjen lokket ordentlig.

Surdeigen holder seg ca en uke i kjøleskapet, men kan holdes i livet lenger ved å "mate" den en gang i uken. Du trenger bare en liten rest av surdeigen igjen i glasset, resten heller du ut.
Bland så inn 2 ss vann og 2 ss rugmel og sett glasset på kjøkkenbenken til den begynner å boble.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar